Verslaafd?

Kun je niet stoppen met het gebruik van alcohol, cannabis, cocaïne of GHB? Zet je alles opzij om te kunnen gamen, gokken of internetten? Ben je juist gaan gebruiken doordat je andere problemen hebt? In al die gevallen kan een behandeling bij IrisZorg je helpen. Ook bij jou in de buurt is een polikliniek waar je in korte tijd een nieuwe start kunt maken.

Verslaafd?

Misschien denk je: ‘Verslaafd? Ik niet!'. Maar ook als je meer alcohol of drugs gebruikt dan je eigenlijk zou willen, kan een behandeling goed voor je zijn. Wij spreken van problematisch gebruik en verslaving wanneer veel in je leven draait om het gebruik van alcohol of drugs. Of wanneer je eigenlijk bijna alleen nog maar bezig bent met gamen, gokken of internetten. Hierdoor gaat het vaak niet goed op school, op je werk, thuis of met vrienden. 

De behandeling

Zodra je bent aangemeld, volgen er gesprekken met jou en enkele mensen uit je omgeving. Dat kunnen je ouders zijn, maar ook een leraar die je goed kent of een hulpverlener met wie je al contact hebt. We brengen eerst je problemen in kaart. Ook bekijken we welke behandeling het meest aansluit bij jouw situatie en of de behandeling wel bij je past. Op basis hiervan maken we een behandelplan met jou, waar iedereen achter kan staan. De meeste behandelingen duren vier tot zeven maanden, afhankelijk van je vraag, hoe groot je probleem is en de steun van je familie en vrienden.

Een behandeling bij IrisZorg is poliklinisch en volg je vanuit je eigen woonomgeving, maar soms blijkt dat er een korte periode moet worden besteed aan ontgiften onder medische begeleiding en een korte klinische behandeling. In dat geval kun je worden opgenomen in de Kliniek van IrisZorg in Nijmegen. Daar word je ondersteund in het doorbreken van bepaald gedrag of je verslaving.

Zelfgekozen doelen

Een (dreigende) verslaving heeft vrijwel altijd te maken met andere problemen. Daarom kijken we altijd naar de oorzaak van je verslaving. Daarnaast gaan we werken aan door jou zelf gekozen doelen, bijvoorbeeld:

  • gezond leven zonder overmatig alcohol- of drugsgebruik, internetten of gamen
  • beter contact krijgen met familie en vrienden
  • leren omgaan met geld
  • zoeken naar een opleiding

Topsport

Ander gedrag aanleren kun je vergelijken met topsport. Soms is het afzien, een gevecht met jezelf. Maar uiteindelijk maakt het je sterker. Zeker met de inzet van je behandelaar die je begeleidt en steunt. De behandeling is behoorlijk intensief. Elke week voer je een of twee gesprekken op de polikliniek. Daarnaast kan je behandelaar je soms ook thuis opzoeken om je te ondersteunen of om je ouders en andere mensen te betrekken. Om de behandeling tot een succes te maken verwachten we van jou en je ouders/verzorgers een actieve opstelling.

Praktische informatie

  • kosten worden vergoed door uw basisverzekering (houd rekening met uw eigen bijdrage / eigen risico)
  • je hebt een verwijzing van je huisarts nodig
  • voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar is een verwijzing nodig van de gemeente. 

Ook bij jou in de buurt!

IrisZorg biedt verslavingsbehandeling op diverse locaties in de regio’s Achterhoek, Apeldoorn, Arnhem, Ede, Flevoland, Nijmegen, en Rivierenland.