Gamen, social media

Op internet kunt u alles vinden en van alles beleven. Dat is meteen ook het risico van de digitale wereld: er is geen sluitingstijd en u kunt er zijn wie u wilt. Het kan zijn dat u zoveel tijd aan gamen en social media besteedt, dat u de grip op uw leven verliest. Uw smartphone of de games in de virtuele wereld zijn de baas geworden en uw sociale contacten, school of werk lijden daaronder.

Het gaat dus niet alleen om het aantal uren dat u per dag aan gamen en social media besteedt. Belangrijker is of er naast de online activiteiten ook nog plek is voor andere dingen die bij het leven horen. Is dat niet het geval, dan is het belangrijk hulp te zoeken om de controle over uw leven terug te krijgen.

Afhankelijk van gamen en social media?

Voor veel mensen is het lastig om aan zichzelf en aan anderen toe te geven dat ze verslaafd zijn. De volgende vragen kunnen u helpen om te bepalen of gamen en social media een te grote rol spelen in uw leven.

  • Gaat u gamen of uw social media checken om u beter te voelen?
  • Doet u dat vaker dan u eigenlijk wilt?
  • Verzuimt u op het werk of presteert u er minder?
  • Wordt u onrustig als u niet aan het gamen of uw social media checkt?
  • Heeft u ruzie met uw partner over de uren die u aan gamen en social media besteedt?
  • Belooft u om te stoppen of te minderen, maar lukt dat niet?


Nagenoeg 1 op de 10 gamende jongens in de leeftijd van 12 tot 15 jaar is gameverslaafd. 

Stoppen kan

Overmatig gebruik van gamen en social media heeft een grote negatieve invloed op uw leven. IrisZorg helpt u graag om de cirkel te doorbreken en de controle over uw leven terug te krijgen.