Onze werkwijze

Na uw aanmelding start de behandeling bij IrisZorg zo snel als mogelijk. In de eerste fase van uw behandeling willen we u zo goed mogelijk leren kennen. Wat zijn uw sterke kanten, wat zijn uw valkuilen, wat zou u willen bereiken, en wanneer is de behandeling voor u geslaagd. Samen met u, en liefst met iemand die u goed kent, kijken we op welke manier u zo goed mogelijk kunt profiteren van een behandeling bij IrisZorg.

Behandelplan

Samen met u stellen we een behandelplan op dat passend is bij uw situatie en bij de doelen die u wilt bereiken. De uitdaging is om deze doelen zo helder en haalbaar mogelijk op te schrijven. Op deze manier is het voor u en voor uw behandelaar duidelijk waar u concreet mee aan de slag gaat.

Behandeling

De behandeling bestaat uit individuele gesprekken met uw behandelaar. Hiervoor komt u in het algemeen naar een van onze poliklinieken. Soms kan een behandelaar ook bij u thuis langskomen voor een gesprek. 
Uw familie en/of partner wordt zoveel mogelijk bij de behandeling betrokken. Dit gaat vanzelfsprekend altijd in overleg met u.

Naast de individuele gesprekken kan het zijn dat uw behandelaar u adviseert om aan een groep deel te nemen. Het gaat om:

  • een vaardigheidstraining: oefenen van vaardigheden om een leven op te bouwen zonder gebruik
  • een groep gericht op een specifiek probleem (bijvoorbeeld slapen, depressie of ADHD)


Soms kan uw behandelaar u adviseren om een periode opgenomen te worden in een van onze klinieken:

  • als ondersteuning bij het stoppen
  • om de behandeling intensiever te kunnen maken
  • om een goede start te kunnen maken met het oefenen met een andere levensstijl
  • als een crisissituatie bij u of uw familie dreigt


We zetten alle hulp in die nodig is om uw leven weer naar uw eigen tevredenheid op te bouwen. Hiervoor werken we ook samen met gespecialiseerde instellingen.

Medicijnen

Soms zal de verslavingsarts u adviseren om medicatie te gebruiken. Dit kan zijn ter ondersteuning van de afbouw van middelen, of om juist een leven zonder gebruik vast te kunnen houden. Samen met uw behandelaar of arts bespreekt u of dit bij uw situatie past.

Duur van behandeling

De duur van de behandeling is afhankelijk van uw beginsituatie en de doelen die u samen met uw behandelaar heeft gesteld. In het algemeen duurt een behandeling 4 tot 9 maanden. Aan het einde van de behandeling kijkt u met uw behandelaar terug op de behandeling en bepaalt u samen wat u nodig hebt om het behaalde resultaat vast te houden.
Heeft uw huisarts u naar de Basis GGZ van IrisZorg verwezen, dan heeft u lichte klachten en volgt u bij IrisZorg een kort traject met maximaal 10 gesprekken aangevuld met online hulpverlening. Lees hier meer informatie over de Basis GGZ van IrisZorg.

Methode

IrisZorg werkt met de CRA methode. Dit is een goed onderzochte methode die werkzaam is bij eigenlijk alle vormen van verslaving.
Meer informatie over CRA.