Voordeel is dat je dagbesteding op het Hoogeland hebt

Ik heb het op het Hoogeland goed naar mijn zin en kan prima met de andere bewoners overweg. ’s Morgens voer ik eerst de dieren en daarna zijn er allerlei klusjes te doen.

Ik ben Karel en ik ben geboren en getogen in Renkum. Daar moest ik door omstandigheden mijn huis uit en kwam op straat terecht. Gelukkig kon ik al snel worden opgenomen bij de J.P. van de Bent Stichting in Tiel en later was er plek bij dezelfde organisatie in Renkum.

Toen ik daar niet langer kon blijven, ben ik bij IrisZorg in Doetinchem terechtgekomen. Ik heb daar 6 jaar gewoond en ben daarna verhuisd naar IrisZorg Het Hoogeland in Beekbergen, waar ik nu nog steeds woon.

Samen met andere bewoners

Ik heb het op het Hoogeland goed naar mijn zin en kan prima met de andere bewoners overweg. We wonen met 16 personen in een huis, wat niet altijd makkelijk is, maar het voordeel is dat er altijd wel iemand is om een praatje mee te maken.

Werken op een boerderij

Ik werk op de boerderij van het Hoogeland van 8.00 tot 15.30 uur. Op de boerderij zijn schapen, geiten, pony’s, varkens, kippen, konijnen, ganzen en siervogels. ’s Morgens voer ik eerst de dieren en daarna zijn er allerlei klusjes te doen:  

  • In de herfst blazen we bijvoorbeeld veel blad weg.    
  • Soms repareer ik een hek.
  • Onze werkmeester scheert zelf de schapen en ik help hem daarbij.                           
  • De hoeven van de geiten, schapen en pony’s krabben we af en toe.                         
  • In de winter zorgen we dat het water van de dieren niet bevroren is.     
  • Soms rijd ik op de tractor.                                                                                                    
  • In het voorjaar waak ik ’s nachts bij de schapen, als het lammertijd is.

Vrije tijd

In mijn vrije tijd verzorg ik mijn eigen dieren. Ik heb agapornis (dwergpapegaaien) en een aantal parkieten en kanaries. Ik zorg ook voor het aquarium in onze gemeenschappelijke huiskamer. De ene dag doe ik na het werk een middagdutje, de andere dag ga ik beneden bij de jongens in de huiskamer zitten. Ik doe natuurlijk ook af en toe m’n boodschappen. Ik vind het ook leuk om de begeleiding een beetje te plagen.

Begeleiding

Een voordeel van het Hoogeland is dat je op het terrein je dagbesteding hebt en dat de begeleiding heel snel door heeft of het goed gaat of niet. Soms vind ik dat ook wel eens een nadeel. De begeleiding zit er bovenop.

De begeleiding van IrisZorg ondersteunt mij ook om van de drank af te blijven. Dat lukt de ene keer wat beter dan de andere keer.

Wens

Ik zou graag een eigen appartementje hebben met een klein keukentje en een eigen douche en wc. Maar gelukkig zijn er plannen om dit volgend jaar te realiseren. Ik weet niet of ik hier dan nog woon, maar dat zien we dan wel weer.