Anton over zijn behandeling voor alcoholverslaving

Anton (47): “Door IrisZorg voelde ik me geen hopeloze alcoholist, maar een man met een oplosbaar probleem."
Drankgebruik

Antons drankgebruik begon in de horeca, waar hij werkte. Maar toen hij ook vóór zijn dienst begon te drinken, werd het pas echt een probleem. Het ging van kwaad tot erger. “Ik kwam in de financiële problemen. Daarnaast raakte ik ook nog eens het contact met mijn kinderen kwijt. In die eenzame periode verloor ik de zin om te leven en zocht ik contact met IrisZorg.” 

Hoe begon je met drinken? 

"Ik heb mijn hele leven in de horeca gewerkt. Na afloop van mijn dienst nam ik meestal nog even een afzakkertje. Dat werd een probleem toen ik ook vóór mijn werk een borrel begon te nemen, om de dag door te komen. Thuis heb ik mijn verslaving lang verborgen kunnen houden, maar uiteindelijk loopt zoiets natuurlijk spaak.” 

Wat waren de gevolgen van het vele drinken? 

“Mijn alcoholgebruik zorgde voor relatieproblemen en tien jaar geleden zijn we gescheiden. Ik kwam op een kamer terecht, waar ik met drank volledig mijn gang kon gaan. Er was niemand meer die me tegenhield. Alcohol is een dure hobby, waar niet tegenaan te werken viel. Bovendien: ik maakte de post niet meer open, dus al had ik geld gehad, ik betaalde niets. Zo kom je al snel in financiële problemen. Daarnaast raakte ik ook nog eens het contact met mijn kinderen kwijt. In die eenzame periode verloor ik de zin om te leven en zocht ik contact met IrisZorg.” 

Wat gebeurde er in het contact met IrisZorg? 

“Mijn behandelaar keek goed naar de mens die voor hem zat. Door hem voelde ik me geen hopeloze alcoholist, maar een man met een oplosbaar probleem. De eerste stap was een tijdelijke opname in een ontwenningskliniek om af te kicken van de drank. Ik kreeg ook medicijnen waardoor ik ziek werd van alcohol. Maar minstens zo belangrijk was dat er een depressie werd vastgesteld. Die psychische toestand is geen excuus, maar wel een verklaring voor overmatig drankgebruik en de kettingreactie die daarop volgde. Mijn baan was ik kwijt, iedere structuur in mijn dag ontbrak, ik had grote financiële problemen en was bang terug te vallen in alcoholgebruik. Ik kwam tot de conclusie dat ik voorlopig niet op mezelf kon wonen.” 

Hoe helpt IrisZorg je?

“De extra bescherming die ik nodig heb, krijg ik bij IrisZorg. Inmiddels sta ik al acht maanden droog. IrisZorg helpt me omgaan met craving: de momenten waarop de trek in alcohol de kop opsteekt. Met mijn begeleider van IrisZorg praat ik over mijn gevoelens en emoties. Door mijn problemen te bespreken en samen te zoeken naar een oplossing, voel ik minder stress. Daarnaast ben ik samen met mijn begeleider naar de schuldhulpverlening gegaan, en hebben we alle papieren uitgezocht. Als er nu post binnenkomt van een schuldeiser, openen we die samen en sturen we deze door naar mijn schuldhulpverlener. Om weer structuur in mijn leven te krijgen, heb ik vrijwilligerswerk gezocht binnen de groenvoorziening. Daar werk ik nu vier dagen in de week.” 

Hoe zie je de toekomst voor je? 

“Ik zou graag weer contact willen met mijn kinderen. Verder hoop ik in de toekomst op huisje, boompje, beestje, maar het liefst niet morgen. Ik wil eerst weer mijn leven op de rit krijgen voordat ik daaraan ga denken. Ik wil eerst meer zelfvertrouwen krijgen, mijn schulden aflossen en zelfstandig mijn huishouden runnen."