Onze behandelmethode: CRA
Wat is de CRA-aanpak?
Veel mensen vinden het lastig om de verslaving los te laten. De verslaving levert je namelijk ook wat op: je vergeet even de ellende, de eenzaamheid of de stress.
Bij IrisZorg leer je niet alleen je verslaving loslaten: je krijgt er weer een leven voor terug. Je zoekt alternatieven voor je gebruik, en ontdekt dat een leven zonder gebruik of met minder gebruik je net zoveel kan geven als een leven met drank, drugs, of ongezond gedrag.
Deze zoektocht gaan we samen met je dierbare naaste(n) aan. Je hebt hen immers hard nodig (en zij jou) ook na de behandeling bij IrisZorg.
Hoe dat kan? We werken met een wetenschappelijk bewezen behandelmethode, de Community Reinforcement Approach (CRA).
De methode is in de jaren ’70 ontwikkeld, en inmiddels één van de succesvolste behandelmethodes voor verslaving. De methode is positief, gericht op kleine successen, je bepaalt zelf je doelen, en je pakt ook onderliggende problemen aan.
Dit doe je samen met je (betrokken) omgeving. Zij zien vaak belangrijke punten voor je herstel. Ze zijn ook vaak een belangrijke drijfveer voor verandering (je partner of kinderen).
Waarom werkt deze behandelmethode zo goed?
Zelf doelen bepalen
Je bepaalt zelf welke doelen voor jou en de mensen in je omgeving belangrijk zijn. Daardoor ben je gemotiveerder en voel je minder weerstand tijdens de behandeling. Je behandelaar geeft natuurlijk wel advies vanuit zijn ervaring en stimuleert je om te ervaren hoe het is om zónder middelen te leven.
Snel succes
Kleine doelen = snel succes. Zo heb je al snel de voldoening dat er iets lukt, en het motiveert om de volgende kleine stap te zetten. En de volgende. Net zolang totdat je je doelen behaald hebt.
Belangrijk voor je naaste(n): we richten ons vaak niet als eerste op je middelengebruik of gokken. Eerst zoeken we vaak naar alternatieven, zodat je ook minder behoefte hebt aan gebruik/gokken. Dan is de stap naar het verminderen van gebruik/gokken minder moeilijk.
Positieve insteek
De CRA-methodiek is positief, en benadrukt vooral wat er al wél goed gaat. Je krijgt meer zelfvertrouwen, wat uitnodigt om verder aan de slag te gaan met je verslaving.
Onderliggende problemen aanpakken
We kijken naar de reden van je verslaving. Misschien ben je eenzaam of verveeld. Dan kunnen we je helpen om positieve prikkels uit het leven te halen. Is er meer aan de hand? Bijvoorbeeld depressie, PTSS, pijn of terugkerende conflicten met je partner of ouders? Dan kunnen we je helpen om een doorverwijzing naar een psycholoog of psychiater te krijgen.
Jouw motivatie is het vertrekpunt van de behandeling
Jouw motivatie is het vertrekpunt van je behandeling. Die motivatie is voor iedereen verschillend. Voorbeelden zijn:
- “Mijn omgeving maakt er een probleem van dat ik gebruik. Misschien moet ik toch eens gaan minderen.”
- “Ik drink zoveel, dat ik overdag niet goed meer functioneer. Zo kan het niet langer.”
- “Ik wil minder ruzie met mijn partner, en beter contact met mijn kinderen. Ik moet gewoon helemaal stoppen met gokken.”
We kijken wat je wilt bereiken, hoe het gebruik je doelen in de weg staat, en hoe je deze doelen gaat bereiken.
Je krijgt weer grip op je leven
Je pakt niet alleen je verslaving aan, maar je krijgt grip op je hele leven, en je leert om te gaan met terugval.
Hier gaan we mee aan de slag
- Je werkt aan de relatie met je partner, kinderen en dierbaren.
- Je leert beter voor jezelf zorgen.
- Je functioneert beter op je werk of op school.
- Je leert weer zelf je administratie en geldzaken doen.
- Je verbetert je communicatieve vaardigheden.
Een nieuwe, gezonde leefstijl
Met je begeleider werkt je stap voor stap aan een nieuwe, gezonde leefstijl.
Je krijgt tips, maakt voornemens, gaat positieve ervaringen opdoen, oefent lastige situaties en leert alternatieven zoeken voor gebruik.
Zo leer je hoe je een tevreden en voldaan gevoel krijgt, zónder drank, drugs, of ongezond gedrag.